Περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα για να «βρεθούν» τα 11,5 δισ. ευρώ

Διαδοχικές συναντήσεις είχε ο Γ. Στουρνάρας με τους υπουργούς που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου

Ολοκληρώθηκαν οι διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τους εμπλεκόμενους υπουργούς που κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, της διετίας 2013 – 2014. Οι παρεμβάσεις θα οριστικοποιηθούν την Τετάρτη, στη σύσκεψη που θα έχουν ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και θα παρουσιαστούν στους ελεγκτές της τρόικας, που επιστρέφουν στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου.

«Η προσπάθεια για την περικοπή των δαπανών είναι ομαδική και από τους υπουργούς περιμένουμε τις προτάσεις τους. Αλλά οι προτάσεις αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές» δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδοχικών συναντήσεων του Γιάννη Στουρνάρα με τους υπουργούς. Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας, εάν οι περικοπές θα αφορούν και επιδόματα και συντάξεις, απάντησε ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι».

«Όλα θα γίνουν με δίκαιο τρόπο» αναφορικά με την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, την περιστολή των πολλαπλών συντάξεων και την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων», δήλωσε άλλο κυβερνητικό στέλεχος, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «το υπουργείο Εργασίας είναι ο αρσιβαρίστας της εθνικής προσπάθειας».

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, η περιστολή δαπανών για το υπουργείο Εργασίας θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ δηλαδή περίπου το 1/3 του συνολικού ποσού.

Ήδη ο υπουργός Εργασίας έχει ανακοινώσει την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το οποίο πιθανόν να είναι κοντά στο ύψος που ισχύει σήμερα για το σύνολο των κύριων συντάξεων, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Στο μέτωπο των υψηλών συντάξεων το ζήτημα της επιβολής «πλαφόν» παραμένει ανοιχτό και μένει να αποφασιστεί αν θα επιλεγεί η πρόταση του ΚΕΠΕ.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση του για τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης το Κέντρο προτείνει την επιβολή «πλαφόν» 2.400 ευρώ στο σύνολο των συντάξεων κύριων και επικουρικών για κάθε συνταξιούχο με το δημοσιονομικό όφελος να ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ζητήσει να καταργηθούν στην συντριπτική τους πλειονότητα και να δίνεται μόνο ένα επίδομα στο 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Θα πρέπει να τονιστεί πως στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επικεντρώνουν την προσοχή τους σε μειώσεις κοινωνικών δαπανών (ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνικά επιδόματα).

Κι αυτό με το σκεπτικό πως οι δαπάνες αυτές έχουν υπερδιπλασιαστεί ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2001 μέχρι το 2011 και από το 3% του ΑΕΠ έχουν φθάσει στο 7,9%.

Η συγκεκριμένη άνοδος αντιπροσωπεύει το 84% της συνολικής αύξησης των πρωτογενών δαπανών σε αυτή την περίοδο και ως εκ τούτου υπάρχουν περιθώρια περικοπών. Αρκεί να αναφερθεί ότι το κονδύλι για μισθούς και συντάξεις αυξήθηκε κάτι λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα και από το 9% του ΑΕΠ το 2001 ανήλθε το 2011 στο 9,8% του ΑΕΠ.

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι οι σχεδιαζόμενες περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά. είναι εύλογο να προκαλέσουν αντιδράσεις. Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες να κοστολογηθούν μέτρα 11,5 δισ. ευρώ αλλά η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη με προτάσεις προκειμένου να ξεκινήσει στις 24 του μήνα η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο κοστολογεί δύο σχέδια περικοπών ένα διετούς διάρκειας (2013-2014) και ένα τετραετούς (2013-2016).

Έτσι σε περίπτωση κατά την οποία γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ θα «σπάσουν» σε τέσσερα χρόνια αντί για δύο που προβλέπεται στο Μνημόνιο.

Στη συνάντηση του κ.Στουρνάρα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη τέθηκε η πρόταση της μείωσης κατά 30% των δομών του Δημοσίου, με σταθερή τη θέση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Όμως στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης οι μετατάξεις -που θα προκύψουν ως ανάγκη μετά τη συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμών- θα είναι υποχρεωτικές.

Η εξοικονόμηση πόρων ήταν και το θέμα της συνάντησης και του κ. Στουρνάρα με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη. Από το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζεται το ενδεχόμενο εξοικονόμησης πόρων από τις αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις.

Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προτίθεται να αυξήσει το παράβολο για την ανανέωση των αδειών παραμονής των νομίμων μεταναστών.

Η Γερμανία θα βοηθήσει αν είμαστε φέτος αξιόπιστοι

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση και με τον υπουργό αναπληρωτή Επικρατείας της Γερμανίας, Μίκαελ Λινκ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας. Όπως ανέφεραν μετά τη συνάντηση στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η Γερμανία δεν διάκειται θετικά σχετικά με την επιμήκυνση του προγράμματος, εάν δεν αποκατασταθεί η αξιοπιστία του εφετινού προϋπολογισμού. «Η Γερμανία θα βοηθήσει, αρκεί να είμαστε εφέτος αξιόπιστοι», είπαν χαρακτηριστικά.

lay-out.gr
 
Noiz Radio © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

http://noizfm.blogspot.com